Wat zou jij doen?

May 31, 2019

 

Een bijzondere vraag aan muzikanten die ik op Facebook voorbij zag komen afgelopen week.

Vraag vanuit een restaurant:

“Hallo, wij zijn een klein gezellig restaurant in het centrum van de stad. We zijn op zoek naar muzikanten die gratis bij ons willen spelen en zo hun muziek kunnen promoten en CD's kunnen verkopen. Het gaat hier niet om dagelijks te spelen maar op speciale avonden. Wanneer het publiek goed op je muziek reageert zou het wel een dagelijks gebeuren kunnen worden. We hebben een voorkeur voor jazz, rock of andere swingende muziek. Zie je het zitten jouw muziek te promoten, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op!”

 

Antwoord van een muzikant:

“Ik ben een muzikant met een redelijk groot huis. Ik ben op zoek naar een restauranthouder die zijn restaurant wil promoten door gratis voor mij en mijn vrienden te komen koken. Het gaat niet om een dagelijkse maaltijd maar het is voor speciale gelegenheden. Wanneer dit goed ontvangen wordt kan het eventueel wel een dagelijks terugkerend gebeuren worden. Onze voorkeur gaat uit naar kalfsvlees, zuiglam, speenvarken en exotische cocktails. Heeft u interesse om uw restaurant te promoten neem dan met spoed contact met ons op.”

 

PS: niet mijn verhaal dus, maar gedeeld. En eigenlijk ook wel weer mijn verhaal ;)

Zingen dat mag ik tegenwoordig steeds vaker. Ik kies er soms zelf voor of ik belangeloos (meestal een goed doel of promo optreden) optreed of niet.

Maar de vraag, en daardoor verwachting, van personen die mij willen boeken is vaak inderdaad voor heel weinig! Terwijl ik en mijn "geluids"man er wel genoeg werk aan hebben, reiskosten, muziek uitzoeken enz. Wel een mooi feest geven met alles er op en er aan en dan de muziek, die juist het feest maken, afdoen met een klein bedrag. Daar kan ik met mijn volle verstand nog steeds niet bij. En ik ging er tot nu toe soms zelf ook wel in mee.

 

Nu ben ik op een punt gekomen dat ik dat niet meer ga doen. Want ik weet wat ik kan en wat ik waard ben. En als ze daar niet mijn gage voor willen betalen dan kom ik gewoon niet. En ik ben nog niet heel duur hoor.

 

Het afgelopen jaar maak ik zelfs regelmatig mee dat ik gebeld of benaderd word voor een boeking of optredens, ik dan mijn beste best kom doen en dat er dan achteraf gezegd wordt dat het voortaan eigenlijk "nog" minder wordt betaald (en dan was het al niet heel veel). Nou weet dan nu dat je niet meer op mij kunt rekenen 'voortaan".

 

Daarom ga ik een RIDER* maken, want ik was altijd te makkelijk en dat blijf ik nog steeds hoor, maar dan met mijn rider ;). Hieronder een voorbeeld van grote bands en artiesten wat zij eisen dat er bij hun optreden aanwezig is.

Zo ver zal ik niet gaan, een hapje en genoeg water en 1 wijntje dan ben ik al tevreden, maar toch, haha.

 

Muzikale groetjes van mij,

Gillyan

 

 

Voorbeeld van een Rider gevonden op Wikipedia:

 

Op een hospitality rider staan alle verzoeken om het de artiest zo comfortabel mogelijk te maken. Hierop staan alle eisen die niet tot de technische rider (zie onder) behoren maar die een band/zanger(es) heeft. Enkele veelvoorkomende eisen zijn:

 • Handdoeken

 • Voedsel en drank (soms ook alcoholisch)

 • Vervoer en hotels

 • Hulpje (een boodschappenjongen die alles regelt, inkopen doet en als persoonlijk chauffeur optreedt)

 • Gratis toegangskaarten voor familie en vrienden

 • Beveiliging en/of afsluitbare kleedkamers

Technische rider: Hierin staan alle eisen op technisch gebied voor een optreden. In de technische rider staat duidelijk uitgelegd welke apparatuur de artiest of band nodig heeft, welke technici vereist zijn e.d. Veelvoorkomende eisen betreffen:
 • Geluid

 • Licht

 • Backline (de versterkerinstallatie achter op het podium en soms ook de muziekinstrumenten die het theater of de organisator ter beschikking moet stellen)

 • Crew (het benodigde aantal medewerkers, waaronder technici)

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Carpe Diem

October 21, 2019

1/10
Please reload

Recente berichten

October 21, 2019

August 12, 2019